Je vraagt je misschien af waarom je zou kiezen voor een aquarium met garnalen. Is het echt zo boeiend? Hoe pak je dat aan? In deze blog duik ik met je in de fascinerende wereld van garnalen en vertel ik hoe onze passie hiervoor is ontstaan. Ook ontdek je waarom het een fantastische hobby is om mee te starten en hoe je dit het beste kunt aanpakken.
Garnalen zijn echt geweldige beestjes om naar te kijken, je raakt niet uitgekeken! Precies dat trok ons aan toen we een jaar geleden met deze hobby begonnen. Het was een perfecte uitlaatklep tijdens een stressvolle tijd, bijna alsof we in een andere wereld doken.
Neocaridina garnalen zijn niet alleen prachtige dieren maar ook heel amusant om te houden. Deze kleine kreeftjes zijn echte schoonmakers en zorgen ervoor dat je aquarium er altijd op zijn best uitziet. Het is fascinerend om te zien hoe deze kleine wezentjes in groepjes samenleven, elkaar verzorgen en samen op ontdekkingstocht gaan. De verscheidenheid aan kleuren is daarbij een feest voor het oog; van diepblauw tot helderrood, er is voor elke smaak wel een garnaal te vinden.
Het mooie is dat je deze kleurrijke wereld zelf kunt creëren door selectief te kweken. Het is een leuke uitdaging om je eigen stam op te bouwen en nieuwe, unieke kleurencombinaties te ontwikkelen. Bovendien zijn Neocaridina garnalen relatief gemakkelijk te verzorgen, waardoor ze ook geschikt zijn voor beginners. Ze passen zich goed aan verschillende omstandigheden aan en stellen weinig eisen aan de waterkwaliteit.
Het observeren van deze kleine, drukke wezentjes heeft een ontspannend effect. Het is een heerlijke manier om even te ontsnappen aan de dagelijkse hectiek. Of je nu een ervaren aquariaan bent of net begint, Neocaridina garnalen zijn een waardevolle toevoeging aan je onderwaterwereld.
Maar hoe start je met zo'n hobby?
Neocaridina of Caridina garnalen zijn zoetwatergarnalen die je in een aquarium kunt houden. Ze zijn groepsdieren, dus het is aan te raden om ze in groepen van ten minste 10 te houden. Een aquarium kun je makkelijk vinden bij een dierenspeciaalzaak, tuincentrum of zelfs op Marktplaats. Let wel op dat een tweedehands aquarium niet lekt en geen krassen heeft op het glas.
Garnalen doen het goed in zacht water, vooral Caridina garnalen. (Ik zal de specifieke waterwaarden onderaan deze blog delen.) Een soil bodem die de PH waarde verlaagt, is aanbevolen. Voor Neocaridina garnalen kun je gewoon kraanwater gebruiken. Het is belangrijk om je waterwaarden te meten met hiervoor bestemde test strips of andere watertesten. Er zijn ook waterverbeteraars 4om de waarden te optimaliseren en het water te voorzien van goede bacteriën. Het gebruik van een dosis bacteriën geeft het opstarten van je aquarium een aanzienlijke voorsprong. In een nieuw gekocht filter zijn namelijk nog geen bacteriën aanwezig. Zorg ervoor dat je een garnalenvriendelijk filter kiest dat voorkomt dat garnalen worden opgezogen.
Als je eenmaal een aquarium hebt gekozen kun je het naar eigen smaak inrichten. Echter, in een garnalenaquarium zijn planten onmisbaar! Garnalen zijn dol op verstoppertje spelen en smullen van de micro-organismen op bladeren en mossen. Ook hout en andere schuilplekken zijn favoriet. Dit is extra belangrijk als ze samenleven met kleine visjes. Grotere vissen? Liever niet, die zien garnalen als een lekker tussendoortje.
Goede verlichting is essentieel om je garnalen goed te kunnen zien. De keuze van je verlichting hangt af van de soort planten die je kiest. Ga je voor een groen CO2-rijk aquarium met weelderige planten en een coole aquascape, dan is verlichting superbelangrijk. Maar als je kiest voor een simpelere setup met alleen een Anubias en wat mos, dan is het minder cruciaal. Zorg dat je goed advies krijgt bij het kopen van planten. Zonder lamp zie je namelijk maar weinig van je garnalen.
Een goed ingericht aquarium is pas compleet met het juiste voer. Kies een basisvoer voor dagelijkse voeding en wissel dit af met natuurlijke bladeren of garnalenlolly's voor de variatie. Garnalen zijn namelijk gek op tussendoortjes! Speciaal voer voor jonge garnalen is ook beschikbaar. Om het voer te centraliseren en je aquarium netjes te houden, kun je voerbakjes gebruiken. Dit heeft als bijkomend voordeel dat de garnalen samenkomen op een plek waar je ze uitstekend kunt observeren.
Nadat het aquarium is ingedraaid, wat ongeveer drie weken duurt, is het verstandig om de waterwaarden opnieuw te controleren voordat je de eerste bewoners toevoegt. Bedenk wel dat als je besluit verschillende kleuren te mengen, de zuiverheid van de kleurgroepen niet behouden blijft. Bij het kruisen van verschillende kleuren zal er in de nakomelingen waarschijnlijk wildkleur verschijnen.
Hopelijk heeft deze blog je een beetje op weg geholpen en enthousiast gemaakt.
Wij wensen je alvast veel plezier met deze geweldige hobby, en wie weet, misschien verwelkomen we na deze blog een nieuwe garnalenfan!
Geadviseerde waterwaarden:
Neocaridina
- Temperatuur: 20-26°C (ideaal: 22-24°C)
- pH: 6,5-7,5
- GH: 2-8
- KH: 4-8
- Nitriet (NO2): 0
- Nitraat (NO3): zo laag mogelijk, maar onder de 50 mg/l is over het algemeen aanvaardbaar
Neocaridina garnalen gedijen goed in kraanwater, maar je kunt ook osmosewater gebruiken met SaltyShrimp Bee Shrimp Mineral GH/KH+. Deze mineralen zorgen voor de juiste GH/KH balans en houden de waterwaarden ideaal voor Neocaridina garnalen.
Caridina
- Temperatuur: 20-26°C (ideaal: 22-24°C)
- pH: 5,5-6,5
- gH: 5-6
- kH: 0-1
- Nitriet (No2): 0
Om de genoemde waterwaarden te bereiken, gebruiken veel mensen osmosewater of regenwater voor Caridina's. Er zijn echter ook velen die Caridina's succesvol houden in kraanwater met een pH-verlagende bodem.
Lees meer hierover op onze Tips & Advies pagina.
Reactie plaatsen
Reacties